Project Description

Proiect neeligibil

Acest proiect nu a îndeplinit toate criteriile pentru a fi supus votului.
Andrei Ceclan
Număr voturi online: 0
Număr voturi offline: 0

Formularea problemei

Incep cu o scurta poveste: Venind la Turda de la Cluj, am luat la ocazie un batranel cu un buchet de flori. Cand am trecut pe langa Spitalul Municipal, mi-a povestit cum acum peste 40 de ani, cand el era Primarul Orasului, partidul si Ceausescu au oprit constructia spitalelor in tara, iar in Turda era doar fundatia de beton realizata. Atunci, s-a mobilizat a ridicat placi de santier ca sa dea impresia ca Spitalul este deja la nivelul 1 si a reusit finalizarea acestui edificiu important, care astazi este vital orasului.
Acum, ma intreb cati dintre medicii Spitalului sunt sub 35 de ani, cati medici tineri au fost angajati in ultimii 10 ani? Pana la urma, lasand la o parte varsta, nevoia orasului este de intinerire si de o preocupare intensa pe sanatatea populatiei, mai ales prin preventie, care sa se reflecte in mai putine boli identificate prea tarziu, in mai putini pacienti din Turda care merg la Cluj etc.
In scoli, nevoia este sa se transmita constant mesaje privind igiena si bolile la care se pot expune copiii si parintii, in parcuri si in zonele frecventate de persoanele in varsta, inclusiv prin canalele media locale, nevoia este ca acesti oameni sa fie informati despre ce pot ei face sa-si pastreze sanatatea, sa fie evaluati preventiv periodic in Spital si cabinete.

Scopul proiectului

Propunem un pachet de solutii pentru sanatatea locuitorilor din Turda, pe care Primaria Municipiului sa le sustina cu resurse:
- acordarea de facilitati fiscale din taxele locale, pentru clinicile private noi care se deschid in Turda;
- realizarea unui acord de parteneriat cu UMF Cluj, pentru medici universitari si rezidenti sa practice constant si in Spitalul Municipal;
- initierea unor campanii de promovare a medicinei preventive, pe mai multe paliere si adresate tuturor categoriilor de varsta

Durata proiectului

12 luni si recurent

Estimarea bugetului

Minim 350.000 lei/an cu indicatori de rezultat stabiliti si monitorizati de catre Primarie si Spitalul Municipal, posibil in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si prin preluarea graduala in timp a salarizarii medicilor tineri.

Justificarea proiectului

Alocare buget anual din partea Primariei Turda, pentru sustinerea salariului a cate unui tanar medic specialist pe an, in cadrul Spitalului.
Implicarea medicilor din Spital, medicilor de familie, medicilor dentisti si din clinici private intr-o campanie de promovare a sanatatii prin mesaje de informare, consultatii preventive (inclusiv prin atragerea de medici rezidenti prin voluntariat).
Acordarea de facilitati fiscale in limita unui buget anual, pentru clinici private deschise in Turda.

Beneficiarii proiectului

Copiii din gradinite si scoli, care e bine sa stie de mici ce pot face ei pentru sanatatea lor, sa-si intretina sanatatea orala, inclusiv prin alimentatie sanatoasa.
Persoanele in varsta, care se confrunta cu medicatie curenta.
Populatia activa, care de cele mai multe ori nu are timp sa mearga la medic si descopera tarziu boli profesionale sau incurabile.
Persoanele care sufera de depresii, anxietati si care nestiind ca pot fi ajutati prin consiliere psihologica, recurg la gesturi extreme.

Actiunile propuse, cu bugetul estimativ pe fiecare

Alocarea unui buget anual din partea Primariei Turda pentru sustinerea a cate unui medic specialist sub 35 de ani, angajat in Spital - estimat 150.000 lei/an.
Stabilirea unei scheme de minimis pentru acordarea de facilitati fiscale clinicilor private, inclusiv de medicina dentara, care se infiinteaza la Turda, inclusiv pentru promovarea turismului medical - persoane care merg la medicul stomatolog din alte localitati sau tari si care venind la Turda, pot beneficia apoi si de cazare, pot vizita obiectivele turistice etc. - buget estimat max. 200.000 euro/an.
Lansarea unor campanii de promovare a sanatatii, alimentatiei sanatoase, sportului pentru tineri si batrani, inclusiv prin website-ul Primariei, al Spitalului Municipal, prin canalele media, dar si prin vizite efective ale unor medici din Spital si clinici, in gradinite, scoli, parcuri etc. - buget estimat 200.000 lei/an.
Aceste facilitati vor atrage dinspre clinici private nou infiintate, venituri suplimentare pentru bugetul local.

Rezultatele proiectului

Cresterea numarului de persoane - locuitori din Turda si vecinatati - care fac investigatii medicale preventive, inclusiv dentare.
Cresterea gradului de constientizare privind sanatatea, alimentatia sanatoasa, impactul pozitiv al exercitiilor fizice si miscarii, informarea corecta privind tratarea unor boli.
Cresterea gradului de constientizare privind rolul consilierii psihologice pentru persoanele care se confrunta cu depresii, anxietati sau alte afectiuni cognitiv-emotionale.

Localizarea proiectului/zona din Turda1

Spitalul Municipal Turda si clinici private

Poziționare pe hartă

Strada Andrei Mureşanu 10, Turda, Romania

Galerie foto